Pages

Showing posts with label maths. Show all posts
Showing posts with label maths. Show all posts

Tuesday, 27 August 2019

Analouge Time 270819

Analouge Time
Tuesday 27 August 2019


WALT:  write time in words and in digital form.
SUCCESS CRITERIA: To be successful I must ….
- Look at the minute hand as it tells me
how many minutes past the hour or
how many minutes before the next hour.
- Look at the hour as it tells me the hour.
- Know that between each number is 5 minutes.
1. 6:20 =
20 minutes past 6
2. 10:20 = 20
minutes past 10
3. 9:20 =
20 minutes past 9
4. 5:20 =
20 minutes past 5
5. 7:00 =
7 O’clock
6. 3:20 =
20 minutes past 3
7. 4:00=
4 O’clock 
8. 10:00 =
10 ‘clock
9. 12:40 =
20 minutes to 1.

Wednesday, 14 August 2019

Dividing Fractions 140819

Wednesday 14 August 2019
Recap: I was assigned to divide a fraction by a number.
Are you able to solve these equations on your own?

56 divided by 8 = 7
7 x 6 = 42
27/9=3 3x2=6


72/4=18x3= 54


42/7=6x5=30
8/8=1x4=4
7/7=1x2=2
66/6=11x2=22
14/7=2x6=12

49/7=7x2=14

50/10=5x6=30
50/10=5x5=25
12/4=3x1=3
10/10=1x7=7
96/8=12x4=48
72/8=9x6=54
80/8=10x5=50

90/5=18x3=54
66/3=22x1=22

4/4=1x2=2
90/9=10x8=80
36/2=18x1=18

80/5=16x4=64
91/7=13x3=39
24/6=4x3=12

Tuesday, 2 July 2019

Algebra 020719

Tuesday 02 July 2019
Algebra


Recap: For maths, I did a little revision on the basics of algebra. 
These equations need the value of the variable in order for it to complete.

WALT - solve algebraic equations.
Success Criteria: To be successful, I must:
- Read through the equation carefully

1. r x 13 = 13
1 x 13 = 13
13 ÷ 1 = 13
Answer = 1
x = 1
2. 66 ÷ w = 11
66 ÷ 6 = 11
11 x 6 = 66
Answer = 6
w = 6
3. 11 x y = 77
11 x 7 = 77
77 ÷ 7 = 11
Answer = 7
y = 7
4. j ÷ 20 = 3
60 ÷ 20 = 3
3 x 20 = 60
Answer = 7
y = 7
5. w + 18 = 22
4 + 18 = 22
22 - 18 = 4
Answer = 7
y = 7
6. y ÷ 9 = 8
72 ÷ 9 = 8
8 x 9 = 72
Answer = 7
y = 7
7. w ÷ 4 = 13
52 ÷ 4 = 13
13 x 4 = 52
Answer = 52
w = 52
8. 12 x c = 156
12 x 13 = 156
156 ÷ 13 = 12
Answer = 13
c = 13
9. 17 x v = 153 
17 x 9 = 153
153 ÷ 9 = 17
Answer = 9
V = 9
10. v - 8 = 9
17 - 8 = 9
9 + 8 = 17
Answer = 17
V = 17
11. X - 16 = 20
36 - 16 = 20
20 + 16 = 36
Answer = 36
x = 36
12. X + 16 = 31
15 + 16 = 31
31 - 15 = 16
Answer = 15
X = 15

Geometry 020719

Tuesday 02 July 2019
Geometry

In June, my class covered the basics of geometry:
WALT: 
Create a DLO about geometry to teach others about it.
Success Criteria:
- Use a presentation
- Explain different kinds of lines.
- Watch videos to get more ideas about geometry.
- Make sure you understand how the lines work.
A Point:
A point is one of the most basic figures in geometry.
Notice that a point is usually labelled with a capital letter.
For example:
  • A
  • X
  • y
Line segment
A line has to endpoints. Unlinke a ray, they both end at a certain time.
For example, segment A and B. This segment can also be represented as:

or :



Line:
A line is defined as a straight path between points that extends forever in both directions. Line XY can also be represented XY with a line over it. 


Ray:
A ray only has one endpoint, meaning the other goes on forever. The first letter in any ray represents the endpoint. The next letter, represents which direction the arrow heads. A ray can also be shown is two different ways.

Or:

Monday, 1 July 2019

Rounding Numbers 261018

Jasmine Ngatokoa
Friday 26 October 2018
Rounding Numbers


WALT: do rounding numbers
Success Criteria:
  • I must identify the number in the place value
  • I must then find the numbers between that number
  • I then must look to the number in the right,
  • to help me decide whether to round up or down.


4,897,542.854
Round the number above to the:
  • Nearest thousands
  • Nearest tenths
  • Nearest ten thousands
  • Nearest hundredths
  • Nearest tens
  • Nearest whole number
  • Nearest hundreds


  • Nearest thousands
4,897,542.854 is between 4,897,000 and 4,898,000.
Since 5 or more in this situation rounds up,
I will round towards 4,898,000.


  • Nearest tenths
4,897,542.854 is between 4,897,542.800 and 4,898,542.900.
Since 5 or more in this situation rounds up,
I will round towards 4,898,542.900.

  • Nearest ten thousand
4,897,542.854 is between 4,890000 and 4,898,542.900.
Since 5 or more in this situation rounds up, I will round towards 4,898,542.900.


  • Nearest hundredth
4,897,542.854 is between 4,897,542.850 and 4,898,542.860.
Since 4 is less than 5,
I will round down towards 4,897,542.850.


  • Nearest ten
4,897,542.854 is between 4,897,540 and 4,898,550.
Since 2 is less than 5,
I will round down towards 4,897,540.


  • Nearest whole number
4,897,542.854 is between 4,897,542 and 4,898,543.
Since 8 is greater than 5,
I will round up towards 4,897,542.


  • Nearest hundred
4,897,542.854 is between 4,897,500 and 4,898,600.
Since 4 is less than 5,
I will round down towards 4,897,500.